Excursie 2011

Excursie naar Haastrecht 8 oktober 2011 groot succes

Zaterdagochtend 9:00 uur vertrok de bus met 30 leden naar de Noord-Hollandse plaats Haastrecht vlak bij Gouda. Hier zullen we wat meer te weten komen over Paulus van Haestrecht.

Rond 10:30 arriveerden we bij het cultureel centrum Concordia waar we werden ontvangen met koffie en gebak. Vervolgens werd door Dhr. Rob Anders verteld wie Paulus van Haastrecht was en hoe hij in Loon op Zand terecht komt. In 1383 koopt hij Loon op Zand van zijn neef SONY DSCZweder van Abcoude voor 2200 Franse Schilden (goudstukken). Ook geeft hij opdracht voor de bouw van de voorloper van het Kasteel van Loon op Zand.

Na de lezing liepen we naar de hervormde kerk van Haastrecht (1611) waar we een uiteenzetting kregen over de geschiedenis van de kerk, die vijf keer afbrandde en telkens weer werd opgebouwd.
Na een goed verzorgde lunch in cultureel centrum Concordia, vertrokken we met de bus naar Oudewater waar we de enige officiële Heksenwaag van Europa bezochten. Nadat verteld werd hoe het er vroeger aan toe ging als je verdacht werd van hekserij, werden enkele leden van de heemkundekring “gewogen”. En hoewel er bij een enkeling twijfel was, kreeg ieder toch een certificaat dat men geen heks was.

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

 

 

 

 

 

 

Na een drankje in Hotel- Restaurant Abrona, waar mensen met een beperking werken, vertrokken we weer naar Loon op Zand waar we rond 17:30 uur arriveerden. De voorzitter bedankte Lauran Toorians voor het idee om Haastrecht te bezoeken. De leden waren vol lof over de dag en bedankten Jan van Hoof en Ad Vermeer voor het organiseren van de excursie.