Excursie 2012

Excursie naar Oosterhout op 13 oktober 2012

 

DSCN9241Wij vertrokken op zaterdag 13 oktober j. l. om 9.15 uur al carpoolend met 24 personen naar Oosterhout. Na eerst koffie met gebak aldaar te hebben gebruikt maakten wij met een VVV-gids een 1½ uur durende, zeer interessante wandeling door Oosterhout.

DSCN9271

 

 

 

 

 

 

In het oog sprongen : het Slotjeskwartier met de fraaie kasteeltjes Brakestein en Limburg, de Heuvel met haar karakteristieke beplanting met o. a. een huis in Lodewijk-XVI-stijl, de Ned.-hervormde kerk uit 1810, de monumentale St. Janskerk op de Grote Markt – een gotisch gebouw uit de 15de eeuw met een machtige toren uit de 16de eeuw. Helaas begon het tegen het eind van de rondleiding te regenen.

DSCN9276

We genoten daarna van een heerlijke lunch in een aangenaam restaurant.

Vervolgens reden we naar het Brabant Museum “Oud Oosterhout” aan de Bredase weg. Het is prachtig gelegen tussen eeuwenoude kastanjebomen en eiken. Tijdens een rondwandeling o. l. v. een gids zagen we hoe Oosterhout er anno 1900 heeft uitgezien.

Verspreid in het 1 ha grote park zijn in miniatuur ongeveer 250 huizen en straatjes uit die tijd nagebouwd. Het doet denken aan Madurodam.

In het binnenmuseum was o. a. een drukkerij uit 1916 te bewonderen. In de Vlaamse schuur (uit 1739) stonden fraaie landbouwwerktuigen en waren er gereedschappen te bezichtigen die veelal samenhangen met oude ambachten. In de snoepwinkel (met lollies, likstokken, trekdrop en de Oosterhoutse kaneelstok) konden we van onze welverdiende rust genieten.

Jammer dat we ’s middags bij het buitengebeuren ook werden geplaagd door regen. Pas aan het eind van de middag keerden we terug naar Loon op Zand. Het was een zeer geslaagde dag. De organisatie i.c. het bestuur verdient er veel dank voor.

Sjaak Barendse