Brabantia Ducatus: hertogdom Brabant op oude kaarten

Brabantia Ducatus
Historicus en lid van Heemkundekring Loon op ‘t Sandt Lauran Toorians heeft in Brabant Cultureel, een digitaal tijdschrift voor Brabantse kunst en cultuur, een artikel gepubliceerd over een nieuw verschenen overzichtswerk van historisch kaartmateriaal. In het boek Brabantia Ducatus. Geschiedenis en Cartobibliografie van het Hertogdom Brabant tot 1795, geschreven door Mario Dorigo en Mathieu Fransen, worden alle bekende historische kaarten van het hertogdom Brabant die ooit gedrukt zijn beschreven. Zo’n overzicht bestond tot nu toe nog niet.

Hertogdom Brabant
Hendrik I was van 1190 tot aan zijn dood in 1235 de eerste hertog van Brabant. In korte tijd breidde het hertogdom zich uit en werd het het grote gebied dat we kennen uit de historische atlassen en geschiedenisboeken. Pas toen de Fransen het aan het eind van de achttiende eeuw voor het zeggen kregen in de Nederlanden kwam daar een einde aan. Gedurende de eeuwen dat het hertogdom bestaan heeft, zijn er vele kaarten vervaardigd van dit gebied.

Meer lezen
Wie meer wil weten over oude kaarten, het hertogdom Brabant en het kloeke naslagwerk van Dorigo en Fransen kan het artikel van Lauran Toorians hier lezen.

Reacties zijn gesloten.