Heemkundekring Loon op ‘t Sandt bestaat 40 jaar en nodigt uit

Op 15 mei 2019 is het 40 jaar geleden dat Heemkundekring Loon op ‘t Sandt werd opgericht. Tientallen jaren voordat die in 1979 tot stand kwam, waren er in onze gemeente al een aantal personen actief bezig met het onderzoek naar het verleden van de drie kerkdorpen Loon op Zand, De Moer en Kaatsheuvel. Al deze jaren hebben ertoe geleid, dat de kring een enorm archief heeft kunnen opbouwen waaruit onderzoekers en andere geïnteresseerden in onze gemeente waardevolle informatie over onze geschiedenis kunnen ophalen. Op dit moment wordt door de heemkundekring een digitaliseringsslag gemaakt, zodat veel documenten en foto’s al zijn te raadplegen op onze website.

Om dit jubileum te vieren, organiseert de kring op donderdagavond 27 juni 2019 een lezing op de Kasteelweide. Hier wordt een grote tent beschikbaar gesteld door de Stichting 750 jaar Heerlijkheid Loon op Zand. Het bestuur van de heemkundekring nodigt u van harte uit bij deze lezing, ondersteund met beeldmateriaal, bij te wonen. De lezing wordt verzorgd door Lauran Toorians, lid van de heemkundekring.

Het programma is als volgt:
19.30 uur inloop
20.00 uur welkomstwoord door de voorzitter van de kring
20.10 uur aanvang eerste gedeelte presentatie
21.00 uur pauze
21.15 uur aanvang tweede gedeelte presentatie
22.00 uur vragen aan de spreker en gezellige nazit

Om u alvast een indruk te geven: We vieren en herdenken dat in 1269 de heerlijkheid Loon op Zand door de hertog van Brabant in leen werd uitgegeven aan Willem van Horn. Deze lezing geeft antwoord op de vele vragen die dat oproept: wat is een heerlijkheid, wat betekent ‘in leen geven’, wie waren de betrokkenen en waarom deed de hertog dit en hoe zag Loon op Zand er toen uit. Met die kennis in het achterhoofd kijken we hoe de heerlijkheid zich verder ontwikkelde.

Bent u geïnteresseerd, meldt u zich dan aan voor deelname. Dit kan door een e-mail te sturen met naam en aantal deelnemers naar onze secretaris. U kunt ook bellen naar 06 – 44 41 68 25. De toegang is gratis. Het bestuur hoopt u van harte op 27 juni aanstaande te mogen begroeten.