Journaalboek looierij Wagemakers gerestaureerd

Journaalboek Wagemakers voor restauratie

Het journaalboek van looierij Wagemakers voor restauratie

Dankzij een mooie bijdrage van de Clubkasactie van Rabobank De Langstraat heeft Heemkundekring Loon op ‘t Sandt het journaalboek van looierij Wagemakers kunnen laten restaureren. Het journaalboek is een uniek administratief boekwerk uit de periode van de overschakeling van een overwegend agrarisch naar een geïndustrialiseerd plattelandsdorp.

Het journaalboek van Peter Wagemakers (1845-1913) geeft inzicht in allerlei aspecten van het looiersbedrijf. Er staat in welke soorten huiden er werden aangekocht, welke grond- en hulpstoffen er nodig waren in een looierij en hoe het bedrijf in de loop der tijd is uitgebreid.

Journaalboek Wagemakers gerestaureerd

Het opengeslagen, gerestaureerde journaalboek van Wagemakers.

Naast looiersbenodigdheden geeft het boek ook een inkijkje in het boerenbedrijf van die tijd. Daarnaast bevat het privé-uitgaven, zoals schoentjes en klompjes voor de kinderen en de begrafeniskosten van een familielid. Het journaalboek is een interessante bron voor de plaatselijke geschiedenis met het oog op de erin voorkomende namen van personen, bedrijven, akkers, buurten, waterlopen enzovoorts.

Reacties zijn gesloten.