ArcheoLoon2019 druk bezocht

Op zondag 13 oktober 2019 in het weekend van de Nationale Archeologiedagen organiseerden enkele heemkundekringen in Midden-Brabant in samenwerking met de AWN  het evenement ArcheoLoon 2019. Dit vond plaats in “In den Uilenhoek.

Zo’n 150 bezoekers, jong en oud, genoten van een kennismaking met archeologie. Amateurarcheologen en detector-amateurs uit de regio exposeerden hun vondsten en gaven daar enthousiast uitleg bij. Die vondsten varieerden in ouderdom van stenen gereedschappen uit de vroege steentijd (meer dan 12.000 jaar geleden) tot objecten uit de negentiende en de twintigste eeuw. Opvallend was een antiek pistool dat is gevonden in de rieten kap van een boerderij.

IMG_7655_border

Kinderen konden in een naastgelegen bosje met de metaaldetector muntjes opsporen die zij in een zelfgemaakt Romeins geldbuideltje mee naar huis konden nemen. Ook konden kinderen proberen van scherven weer een hele pot te maken, om vervolgens een goede tekening te maken van de nog ontbrekende stukjes en voor de kleintjes was een archeologisch memoriespel in een zandbak en natuurlijk veel boekwerk voor zelfstudie.

IMG_7613_borderIMG_7695_border

IMG_7659_borderIMG_7630_border

Ook waren er twee lezingen die druk werden bezocht. Stijn Heeren (VU Amsterdam) maakte op op boeiende wijze duidelijk waarom het zo belangrijk is dat amateurs – juist ook diegenen die zoeken met een metaaldetector – hun vondsten melden. Paul Faes vertelde over zijn reconstructie van stadia waarin het grote Duitse munitiedepot M.A.St. (Munitions Ausgabe Stelle) dat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel werd opgeblazen

IMG_7685_borderIMG_7638_border

ArcheoLoon 2019 is een nieuwe activiteit van heemkundekringen uit Midden-Brabant, met name van Loon op Zand (Loon op ’t Sandt), Oisterwijk e.o. (De Kleine Meijerij), Nieuwkuijk e.o (Onsenoort) en Udenhout (Heemcentrum ’t Schoor) en AWN, de vrijwilligersorganisatie voor amateurarcheologen die graag mee wil werken om een afdeling in Midden Brabant neer te zetten zodat er in de toekomst nieuwe activiteiten gerealiseerd kunnen worden.

IMG_7664_borderIMG_7677_borderIMG_7626_borderIMG_7663_border

 

Heel leuk was verder dat er verschillende mensen binnenliepen met gevonden voorwerpen om die te laten determineren en te bepalen wat de waarde ervan was.
Het is goed dat nieuwe kennis over de eigen omgeving onder de mensen komt en in het politieke spanningsveld waarin een gemeente opereert, is het van belang dat er vanuit ‘de bevolking’ actieve interesse zichtbaar is voor zaken als monumenten en erfgoed.

Reacties zijn gesloten.