Jaarboek Straet & Vaert 2022

De hoeven van Perwijs in Udenhout op de kaart van Petrus Adan, 1736. In het kader rechtsonder de Heihoeve van Perwijs onder de jurisdictie van Loon op Zand (NL-BozWBA boz 0001, inv.nr. 2698A).

De tweeënveertigste editie van het jaarboek Straet & Vaert bevat zes geïllustreerde artikelen.

Het boek opent met het eerste deel van een drieluik over burgemeester Mallens, geschreven door Jan van Iersel. Dit eerste deel, getiteld ‘Van volontair tot burgemeester’, behandelt de carrière van Frans Mallens: van volontair tot eerste ambtenaar bij de gemeente Goirle, gemeentesecretaris van Eersel en Haaksbergen, ambtenaar in Oost-Indië, burgemeester van Zundert en ten slotte zijn eerste termijn als burgemeester van Loon op Zand. Dit betreft de vooroorlogse jaren vanaf zijn aantreden als burgemeester in 1934 tot zijn herbenoeming kort voor de Duitse bezetting van ons land. Hierbij ligt de nadruk op een aantal heikele kwesties in de Loonse politiek, waaronder de raadscrisis na de gemeenteraadsverkiezingen in 1935 en Mallens’ herbenoeming per 1 maart 1940 die ook anders had kunnen verlopen. Het tweede deel ‘Burgemeester in oorlogstijd’ en het derde deel over de naoorlogse jaren ‘Van burgemeester tot raadslid’ verschijnen in latere edities van dit jaarboek.  

Klik hier om de volledige ‘ten geleide’ te lezen.

Straet & Vaert 2022 is verkrijgbaar bij Primera Loon op Zand, Primera Kaatsheuvel, Bruna Kaatsheuvel en via onze website voor EUR 18,00.

Het verschijnen van ons jaarboek is mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren:

Bouwpartner Jac Klijn

Café De Kiosk

DekoVerdivas

G. van Dinteren Groenvoorzieningen

Henk Bruurs Installatietechniek

Ijpelaar Holding BV

Natuurpoort van Loon

Pannenkoekenrestaurant de Financiën

Van Venrooij Interieurbouw BV

Vermeer Sierbestrating BV

Reacties zijn gesloten.