Excursie naar Anholt, 26 september 2015
De 42 deelnemers die om 9.30 vanaf De Wetering vertrokken met een uitbundig beschilderde Eftelingbus waren uitstekend voorbereid op wat hen te wachten stond. Op 23 september was een lezingavond georganiseerd, waarbij Lauran Toorians de historische banden tussen Loon op Zand en de adellijke familie Van Salm-Salm had toegelicht en Birgit Mommers op onnavolgbare manier een inzicht had gegeven in de waardevolle schilderijencollectie die in de Wasserburg van Anholt te zien zou zijn.
Het weer was deze keer perfect. Om 11.15 waren we op onze bestemming, maar daar verliep de ontvangst nogal stroef. Zelfs het gebruik van een beamer voor een toelichting door Birgit Mommers was niet geoorloofd, laat staan het maken van foto’s binnen de burcht.
De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen. De ene kon in het park gaan wandelen, de andere werd rondgeleid door het barokkasteel. Om 14.30 werd gewisseld.
Het landschapspark uit de 19e eeuw was ruim van aanleg: er waren wandelroutes in uitgezet, waar van de grootste route een uur in beslag nam. Ze voerde langs imposante oude zomereiken en fraaie waterpartijen. Dichter bij het kasteel waren drie baroktuinen met hun symmetrische opzet in ere hersteld; een ervan was gedecoreerd met tuinbeelden.
De rondleiding door het kasteel werd verzorgd door een vrouwelijke Duitse gids die redelijk te volgen Nederlands sprak. Ze beperkte haar toelichting voornamelijk tot de historie van het gebouw en de familie. Heel verstandig ruimde ze de nodige tijd in voor Birgit Mommers, die de waardevolle collectie schilderijen voor de Loonse heemkundigen tot leven wist te wekken. Werken van beroemde kunstenaars waren er te bewonderen, waaronder een echte Rembrandt (“Diana met Actäon en Callisto”), maar ook van Lucas Cranach, David Teniers en Murillo. Eigenlijk was de tijd te kort om de vele kunstwerken van deze privéverzameling voldoende te kunnen bekijken. In plaats van anderhalf uur zou je daar een hele dag aan moeten kunnen besteden.
Imposant was ook de bibliotheek met daarin o.a. een aantal beroemde atlassen van Bleau. Ze functioneert nog steeds als hulpmiddel voor wetenschappelijke studies. De hof keuken werd al in de 15e eeuw gebruikt, maar de grote eetzaal met luxueus gedekte tafel is pas in 1910 toegevoegd. We zagen een ridderzaal voor bals en banketten en een pronkzaal waarin de vorsten van Salm vanuit hun hemelbed belangrijk gasten in de 18e eeuw ontvingen. De gids voerde ons ten slotte langs een grote verzameling Chinees porselein en wandtapijten uit de 17e en 18e eeuw. Voordat we het gebouw verlieten konden we nog even kennis nemen van de griezelige onderaardse kerker van de burcht.
Al met al was deze excursie naar Anholt een bijzonder succesvolle activiteit van de heemkundekring. De deelnemers waren dan ook heel voldaan.
Anton van der Lee