Bijzondere kaart van Bastingius gerestaureerd

De heemkundekring heeft een bijzondere landkaart uit 1658 laten restaureren. Deze kaart geeft de waterstaatskundige situatie van Brabant van toen weer en is vervaardigd door landmeter J. Bastingius.

Een gedeelte van de zesdelige kaart, in zwaar gehavende staat.

De kaart was in vervallen staat, op een verkeerde manier op linnen bevestigd en met een zure lijmsoort verlijmd, waardoor de kaart zwaar was aangetast en verkleurd. De kaart, die uit zes bladen bestaat, is meerdere keren gespoeld om vuil en verkleuring te verwijderen. De ontbrekende en zwakke delen zijn aangevuld met een dik Japanspapier.*

De kaart was met een zuurvrije lijm op linnen bevestigd. Niet al te deskundig want haren van de kwast horen hier niet bij.

Voor het verlijmen is nu een zuurvrij stijfsel gebruikt. De kaart is aan de achterzijde met een dun maar stevig Japanspapier nog extra verstevigd en door het gebruik van een dunnere papiersoort zijn de eerdere restauraties nog zichtbaar gebleven. Ontbrekende gedrukte letters zijn weer aangevuld. Vervolgens is de kaart op een zuurvrij museumkarton gelegd en los in een fraaie lijst van ontspiegeld perspex bevestigd.

De materialen die bij de restauratie gebruikt zijn bestaan uit: meerdere dikten Japanspapier, zuurvrij stijfsel, natuurlijke zeep oplossing zonder bleek, calciumcarbonaat, zuurvrij museumkarton en water.

Deze foto toont de compleet gerestaureerde kaart, nog niet ingelijst.

 

*) Japanspapier heeft een extra lange vezel belangrijk voor de stevigheid