Lôons lèèft (nog)

20150419_Loons leeft_DEF-18Zondagmiddag, 19 april 2015, is onder grote belangstelling en met een muzikale omlijsting van Jack IJpelaar en Marja van Trier het dialectenboek Lôons Lèèft (nog) gepresenteerd in de theaterzaal van de Venloene.

De voorzitter reikte het eerste exemplaar uit aan Jan van Beers voor zijn humoristische bijdrage in het boek. Nel Molenschot, Jeanne van Loon, Karin Landman, Petra van Beers, Marja van Trier en Hanneke Vromans, allen ook actief bij Liederentafel Echo der Duinen huldigde hun diamanten tenor Kees van Iersel met het lied “Diamant”.

In de poppenkast vond een samenspraak plaats tussen twee Loonse vrouwen, Cornelia Krêupel (herbergierster) en Trijntje Snuf (winkelierster) over de verplaatsing van het gemeentehuis naar Kaatsheuvel. De tekst van de voordracht is een van de eerst genoteerde Loonse dialecttekst en een van de eerste in Nederland.
Vervolgens is een kleine quiz gehouden over de juiste uitspraak van dialectwoorden onder het wakend oog van van een strenge schooljuf Karin Landman.

Het boek heeft 100 bladzijden in full color en heeft een harde kaft. Formaat 24 bij 17,5 centimeter. Een bladwijzer met de uitspraak van het dialect zorgt dat al die bladzijden door iedereen begrepen en gesproken kunnen worden.

Het boek gaat vergezeld van een audio CD. Deze is toegevoegd om het dialect ook te kunnen beluisteren. Er zijn recente opnamen maar ook historische fragmenten.

collage loons leeft DEF-1

collage loons leeft DEF-2

De boeken die met voorintekening zijn besteld kunnen afgehaald worden bij de heemkundekring, Klokkenlaan 44, elke dinsdagochtend van 9:00 tot 12:00 uur en elke woensdagmiddag van 13:30 tot 16:30 uur.

Lôons Lèèft (nog) is ook te koop in Loon op Zand bij Primera, Oranjeplein 24. De prijs is € 24,50.

Het boek is ook te bestellen via onderstaand formulier. Daar komen dan nog de verzendkosten bij van € 3,65 per exemplaar.

Titel*
Naam*
Straat & huisnummer*
Postcode*
Woonplaats*
E-mail:*
Aantal exemplaren á € 24,50*

Een * betekent dat u hier iets in moet vullen.