Lezing ‘Auschwitz, ons verhaal’

Voor 40 mensen werd, op zaterdag 16 september, deze lezing gepresenteerd door theoloog Herman Teerhofer uit Oirschot. Op een laagdrempelige, levendige en gepassioneerde manier vertelde hij zijn verhaal. Na de pauze werd een documentaire van zijn interviews met van zes overlevenden getoond.

Herman heeft zelf veel overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, Duitsland, België, Engeland en Israël in de afgelopen elf jaar. In deze audio visuele lezing doet hij verslag van de interviews en gaat hij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Waar haalden ze die kracht om te overleven vandaan?’

Die krachtbronnen om te overleven stonden in de interviews centraal. De wil om van de verschrikkingen te kunnen getuigen was een belangrijke, maar ook solidariteit, verzet, hoop, muziek en zelfs humor hielden mensen op de been.

Hoe hebben mensen kunnen overleven en waar hebben overlevenden kracht uit geput? Hoe hebben zij steun gehad aan hun geloof? En hoe gaan zij ermee om overlevende te zijn en welke bijdragen leveren zij om Auschwitz te blijven en herdenken? Hoe hebben zij ondanks vele verlieservaringen en trauma’s zin gegeven aan hun leven na de oorlog?

De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz en vertellen daarover) zijn voorbeelden van levenskracht en is ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in het licht van 77 jaar bevrijding. De mensen hebben in hun getuigenissen een boodschap van vrede en verdraagzaamheid voor ons.

Herman is oprichter en voorzitter van de Stichting Smolinski Foundation.

Zie voor meer info: www.smolinski.nl

“Die Gedanken sind frei”

“Wie die hel had doorstaan, hoefde nergens meer bang voor te zijn”

Reacties zijn gesloten.