Jaarboek Straet en Vaert 2023

De drieënveertigste editie van het jaarboek Straet & Vaert bevat zes geïllustreerde artikelen, waarvan er drie een thema uit de Tweede Wereldoorlog behandelen.

Na de landingen op de stranden in Normandië op 6 juni 1944 rukten de geallieerden razendsnel op naar het noorden. Begin september naderden ze de Nederlandse grens. Bij de Duitse bezetter sloeg de paniek toe. De MASt, het enorme munitiedepot dat tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel lag, werd opgeblazen om te voorkomen dat de munitie in geallieerde handen zou vallen. Na de zware explosies bleef een grotendeels vernietigd munitiedepot achter. Voor de meeste omwonenden was de MASt tijdens de oorlog verboden terrein. Kort na de bevrijding werden er bouwmaterialen vandaan gehaald voor herstelwerkzaamheden in de dorpen. In die tijd keek men vooruit, men werkte aan de wederopbouw en er werd niet gepraat over de oorlog, laat staan over hoe de MASt er moest hebben uitgezien. Langzaam raakte het depot vergeten. Wat restte waren wat anekdotes en een enkele foto. Nu, bijna tachtig jaar na de oorlog, is er alsnog die interesse en de nieuwsgierigheid naar wat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor omwonenden verborgen bleef. Hoe zag het depot er in die tijd uit? De reconstructie van de MASt, zoals beschreven in het artikel van Paul Faes, geeft een indruk van het munitiedepot in zijn operationele periode, zoals alleen de bezetter het heeft gezien.

Klik hier om de volledige ‘ten geleide’ te lezen.

Straet & Vaert 2023 is verkrijgbaar bij Primera Loon op Zand, Primera Kaatsheuvel, Bruna Kaatsheuvel en via onze website voor EUR 18,00.

Het verschijnen van ons jaarboek is mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren:

 • IJpelaar Holding BV
       Hoge Steenweg 97
 • Henk Bruurs Installatietechniek
       Willibrordusstraat 22
 • Vermeer Sierbestrating BV
       Kasteellaan 22
 • Van Venrooij Interieurbouw BV
       Hoge Steenweg 17
 • Pannenkoekenrestaurant De Financiën
       Kasteellaan 29
 • Bouwpartner Jac Klijn
       Amerikastraat 18, 5171 PL Kaatsheuvel
 • Thijsen BV
       Ringbaan West 304, 5025 VB Tilburg
 • Nick Paijmans Tuinaanleg en onderhoud
       Tuinstraat 4

Reacties zijn gesloten.